Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
A hagyaték

A hagyaték

Nagycsalomja, Lajosmizse, Tass


Lassan már megszokottá is válhatnának a rovásfeliratos helységtáblák avatásai, ha minden egyes alkalommal nem történne valami rendkívüli, ami egyedivé teszi az eseményt.

Z.Urbán Aladár, a Felvidéki Palóc Társaság elnökének felvidéki polgármesterekhez intézett körlevele meghallgatásra talált és június 28-án már a harmadik rovásfeliratos helységtáblát avathatták ezúttal az Ipoly menti Nagycsalomja községben. Előtte három nappal azonban történt még valami. Ugyancsak az elnök kezdeményezésére, a nem messze fekvő Balassagyarmaton emléktáblával jelölték meg a házat, amelyben a száz éve született Badiny Jós Ferenc töltötte ifjúságát a gimnáziumi évekig. Az elképzelést felkarolta Medvácz Lajos, a város polgármestere, valamint a Civitas Fortissima egyesület részéről Demus László, az avató ünnepségen pedig részt vett Szabó Judit, Feri bácsi fogadott leánya is.

Ebben az emelkedett hangulatban került sor a nagycsalomjai rovásfeliratos helységtábla avatására, ahol az ezzel egyidejűleg szervezett falunapon múzeumot is avattak. Az ősi magyar írásműveltség és a hagyományok ilyetén összekapcsolására eddig még nem volt példa, de bebizonyosodott, hogy a kettő szerves egységet képez. A táblaavató ünnepségen népviseletbe öltözött leányok szavaltak, Nagy Mihály polgármester és felesége, a Csemadok alapszervezeti alelnöke vette át a székely nemzeti lobogót. A vendégek, köztük a budapesti rákosligetieket képviselő Imre László a kis építményt díszítő, a község és a magyar zászló színeiből álló szalagokat kaptak emlékül és már siettek is a Falumúzeumnál kezdődő ünnepségre, amit Vanda Zsófia, a Csemadok alapszervezeti elnöke készített elő.

Nagycsalomjai üdvözlet

Nagy Mihály polgármester és felesége
átveszi a székely lobogót


A falumúzeum avatása

Még idejében érkeztek, hogy hallják a kívül-belül felújított épület kalandos történetét, tanúi legyenek beszentelésének, láthassák az eresz alá települt, sajnos egyre ritkábban előforduló fecskefészket, benne a madárkákkal. Ettől kezdve vége-hosszan nem volt a jelenlévők egymás közötti emlékezésének, amihez megfelelő alapot adtak a szobákban elhelyezett korabeli használati tárgyak és az egykori leventéket ábrázoló megbarnult fényképek. A szabadtéri rendezvény résztvevőit ugyan rendszeresen rémisztgette a távoli égzengés, a zápor azonban elkerülte Nagycsalomját.

A következő, kettős táblaavatásra szintén példátlan körülmények között került sor. Augusztus 15-én a Vesztergám Miklós tárogatóművész játszotta Himnusszal kezdődött a lajosmizsei ünnepség. A kezdeményező Zsigó Viktor köszöntőjét Birinyi József doromb szólója, a Búzavirág Néptánc Együttes, majd a Holdfényárok című közismert szerzemény követte a háromtagú Hun-Rock együttes előadásában. Az egybegyűltek között volt a két évvel ezelőtti hazai táblaavatások elindítója, a Halász László vezette Kunszentmiklósi Megmaradás küldöttsége polgármesterükkel, Bődy Szabolccsal, valamint az éppen Magyarországon tartózkodó, Amerikában élő Radics Géza történetkutató. A zászlóátadás és a Székely Himnusz eléneklése után meg is jegyezte, hogy bizony ilyen ünnepségeket és szónoklatokat kéne látnia, hallania a nyugati magyarságnak!

Hegyi Károly és Szakács Gábor énekel

A Hun-Rock együttes


Szakács Gábor (jobbról) átadja a székely lobogót Zsigó Viktornak


Balról Hegyi Károly, Halász László
(Kunszentmiklósi Megmaradás)
a címeres zászlóval,
mellette Radics Géza.
Elől Vesztergám Miklós és Zsigó Viktor.

 


Zsigó Viktor, a lajosmizsei kezdeményező
ünnepi beszéde


Vesztergám Miklós, tárogató művész

Alig fertályóra maradt, hogy a táblaavatás résztvevői időben Tassra érjenek, ahol már izgatottan várták őket. A türelmetlenségre meg is volt az oka Csík Józsefné polgármesterasszonynak, hiszen néhány perc múlva már a Falunapot kellett a település központjában lévő szabadtéri színpadnál megnyitnia. Ezért a megszokottól eltérő módon bevezető ünnepi beszéde után vette át a székely zászlót a kezdeményező Gubacsi Istvánnal (Tassi Helytörténeti Egyesület) és leplezte le a 11. hazai rovásfeliratos táblát.

Az ünneplők


Zászlóátadás


Gubacsi István a kezdeményező
és Csík Józsefné polgármester asszony


Bence atya áldása


Gyerekek az avatáson


A rovástörténeti emlékeztető, szavalat, Bence atya református tiszteletes imája és áldása, Vesztergám Miklós tárogatójátéka csak ezután következhetett. Lajomizséről többen is átjöttek, közöttük Zsigó Viktor és felesége, hogy osztozzanak tassi nemzettársaik örömében. Őt annyira fellelkesítette a kettős táblaavatás, hogy csatlakozva a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte és a Forrai Sándor Rovásíró Kör által felvállalt mozgalomhoz, a Magyarok Szövetsége tagjaként javasolni fogja minden olyan településnek, ahol már működik a szervezet, hogy szintén állítsanak rovásfeliratos helységtáblákat! Ha ez valóban országos méreteket ölt, akkor megvalósulhat a kiváló szobrászművész, Fadrusz János álma, mely szerint:

"És minden magyar büszkén, fönndobogó szívvel fogja az idegennek mutatni a rovott felírást és magyarázni, hogy őseink évezredeken át ezekkel a betűkkel írtak!"

Eme hagyaték méltatása után a székely zászlót mindhárom esetben Szakács Gábor adta át és énekelt zenésztársával, Hegyi Károllyal.

Arany Tarsoly 2009 szeptember

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
A hagyaték
Oldal tetejére