Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Palócföldi rovástábla

Palócföldi rovástábla - Ipolybalog

Bár rovásfeliratokat a Felvidék egyes részein, iskolák, óvodák bejáratánál már eddig is láthattunk, Ipolybalog büszkén és elsőként mutatja meg a világnak, hogy Palócföld is rovásbetűs településtáblával fogadja az érkezőt.

Z. Urbán Aladár balról és Cseri Lajos polgármester

2009. január 27-én szívet-lelket melengető fényképeket kapott a Forrai Sándor Rovásíró Kör, rajtuk a felvidéki Ipolybalog (Balog nad Ipµom) község határában kihelyezett, de még fel nem avatott rovásfeliratos helységtáblával. A képes üzenetet Z.Urbán Aladár, a felvidéki Palóc Társaság elnöke küldte mégpedig azzal a kiegészítéssel, hogy azt Cseri Lajos polgármester készítette. A hírben az is szerepelt, hogy az ünnepélyes avatást február 27-én, déli 12 órakor tartják, amit rovásírás tanfolyam követ.

Mivel a táblaavatásokat szervező Kör részéről Friedrich Klára és Szakács Gábor személyesen nem tudott jelen lenni - ugyanebben az időben fogadták az általuk Budapestre meghívott Semir Osmanagic bosnyák piramiskutatót -, üzenetüket Varga Mária tanárnő, Borsos Gézáét (a Székely Nemzeti Tanács alelnöke) Z. Urbán Aladár olvasta fel. A székely nemzeti lobogót ezúttal a Kör által felkért és megbízott Rumi Tamás, valamint a rövid méltató beszédet tartó Dr. Hosszú Gábor - a Rovásbizottság alapítói és vezetői - adták át a Palóc Társaság elnökének, valamint Cseri Lajos polgármester úrnak.

Az ünnepséget a helybéli Ipolyi Arnold Általános Iskola tanuló szavalatai, Zolcer Aranka éneke és Farkas Éva (a Magyar Nemzeti Front Gödi Szervezetének elnöke) rögtönzött köszöntője tette bensőségessé a jeges szélfúvás ellenére. A településtáblát két barantás fiatal vigyázta.

A korábbi táblaavató településeket a már említett Farkas Éva és a szigetszentmiklósi Őz Jánosné Ági, a helyi Magyar Nemzeti Front társelnöke képviselte. A vendégek és ünneplők látogatása felejthetetlen élménnyel párosult. Kezdődött ez azzal a látvánnyal, hogy az egykori Hont vármegyében lévő színmagyar falucska Árpád-kori Szent Miklós római katolikus templomának tornyában a kereszt helyett a magyar királyi korona fogadta őket.

A miértre márványtábla, valamint György Ferenc plébános úr magyarázata adta meg a választ. Elmondása szerint az eredeti Szent Koronát az Anjou Károly Róbert magyar és Vencel cseh királyok közötti trónviszály idején egy éjszaka itt őrizték. Az esemény emlékére 2005. augusztus 14-én a templom titkos helyén helyezték el a Szent Korona hiteles másolatát, amit erre az alkalomra plébános úr elő is vett rejtekéből, hogy az oltárra terített székely nemzeti lobogóra helyezve jelezze, az onnan hatszáz kilométerre lévő terület is oltalma alatt áll. A megható pillanatot a magyar Himnusz és a Boldogasszony anyánk eléneklése követte, és összekötötte a Kárpát Haza három, egymástól elszakított földrajzi területét: a Felvidéket, Magyarországot és a Székelyföldet. Ez utóbbi a már szállóigévé lett mondás szerint ott végződik, ahol a rovásfeliratos helységtáblák kezdődnek.

Sorrendiségről már nem érdemes beszélni, viszont valamilyen egyediségről majd mindenütt beszámolhatunk. Pácinban a református tiszteletes és görög katolikus pap közös táblaszentelése, Gödön a településére vezető utak mentén több felirat elhelyezése, Ipolybalogon a Szent Korona hiteles másolatának bevonása az ünnepségbe, és a polgármester saját kezű faragása adott egyéni jelleget.

György Ferenc plébános úr a Szent Korona másolatával

És itt szeretnénk megjegyezni valamit. Egy világhálós levél szerint Gömörpéterfalván már korábban kihelyeztek rovásfeliratos táblát, de ezt a község saját maga ünnepelte és sajnos nem tette közkinccsé. Márpedig az lenne. Amikor a Székely Nemzeti Tanács 2003 nyarán elindította ezt a folyamatot, az a cél is vezérelte, hogy ősi írásunkkal is megerősítse a Kárpát-medencei magyarság összetartozását. Az erdélyi területek kivételével a Kárpát-Haza többi területén a szervezést, meghirdetést, majd a képes beszámolók megjelenítését honlapján, a Forrai Sándor Rovásíró Kör - ma már ez széles körben köztudott - vállalta. Természetesen bármely település önállóan is avathat táblát, csak kevésbé kerül be a köztudatba, nem kap székely lobogót, nem tudja Őket köszönteni a Székely Nemzeti Tanács alelnöke, Borsos Géza.

A Forrai Sándor Rovásíró Kör ez úton is kéri Gömörpéterfalva jó palócait, hogy amennyiben szeretnék és igénylik, ünnepélyes keretek között a fent említett módon és vendégekkel megismételhetnék korábbi táblaavatásukat. Kapcsolat a FSRK elnökéhez:
szakacs.gabor@interware.hu

Tudósítónktól

Nyitólap
ÉLŐ ROVÁS
Palócföldi rovástábla
Oldal tetejére