Nyitólap
NÉVADÓNK
Forrai Sándor székely-magyar rovásírás kutatása Magyar Örökség Díjban részesült

Forrai Sándor székely-magyar rovásírás kutatása
Magyar Örökség Díjban részesült

2013. március 23-án Kárpát-haza szerte elismert tudósok, szaktekintélyek megalapozott döntéssel álltak oda Forrai Sándor és az általa végzett rovásírás kutatás Magyar Örökség Díjjal történő posztumusz kitüntetése mellé, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adott át a Magyar Örökség és Európa Egyesület Bírálóbizottsága. A méltatást (laudáció) Friedrich Klára mondta, az oklevelet tanár úr fia Zsolt, unokája Napsugár, valamint magam, a Forrai Sándor Rovásíró Kör elnökeként vettük át Kelemenné Farkas Mártától, a Károli Gáspár Református Egyetem lektorátusvezetőjétől, a Bírálóbizottság tagjától.

A megtisztelő eseményt több évtizedes előkészületek előzték meg. Az első lépést Forrai tanár úr tette pusztán elhivatottságból, hiszen ez a Díj még nem is létezett, amikor 1975-ban bemutatta rovásírás vándorkiállítását. Őt személyesen még nem ismertük Klárival, amikor 1980-82-ben Mindszenty bíboros úr tudós paptitkárától, dr. Zakar Andrástól vettük az első rovásírás és sumerológiai leckéket, amelyek megalapozták a téma iránti érdeklődésünket. Ennek legfőbb üzenete volt, hogy csak tényszerű, bizonyítható állításokat fogalmazzunk meg, ahol pedig a legcsekélyebb bizonytalanság is tapasztalható, csak feltételes módot használjunk. Zakar Andrásnak tett fogadalmunkat 1998-ban Forrai Sándornak is megerősítettük - ekkor ismertük meg személyesen - és azóta sem szegtük meg. Nem is tehettük, mert a hagyományőrzés terén nem lehet sem hazudni, sem önös érdekből valótlanságot állítani.

Munkánk során számos, úgy a csonka hazában, mint a határon túl rovásírással foglalkozó szervezettel, szakkörrel, szülővel, diákkal találkoztunk, akik fel- és elismerve Forrai tanár úr munkáját, nevükkel támogatták kezdeményezésünket. A Díj átadása az ő sikerük is, amit ez úton köszönünk mindnyájuknak.
Köszönjük mindazok jelenlétét, akik eljöttek Forrai Sándor és egyúttal a székely-magyar rovásírás díját ünnepelni a MTA épületébe, így amikor elhangzott a kérés, hogy álljanak fel támogatóink, elégedetten látta mindenki, hogy milyen sokan vagyunk.


Tóth Lenke készítette

A Díjátadást megelőző szervezést az Egyesület titkára, Kiss Melitta végezte és készítette elő lelkiismeretesen az ünnepély tökéletes lebonyolítását. A levezető feladatát a Bírálóbizottság alelnöke Juhász Judit látta el, a köszöntőt Hámori József elnök úr, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja mondta. Mindhárman felejthetetlenné tették 70. Díjátadó ünnepséget.


Thaler Tamás készítette

Végül, de nem utolsósorban köszönjük Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár meghatározó támogatását, aki álláspontját nyílt levélben közzétette. Köszönjük, hogy az oktatás átalakításának embert próbáló feladatai mellett erre is figyelmet fordított, mint a II. világháború utáni első, egyben tárcavezető oktatáspolitikus.
A jó Isten segítse magyar nemzettudat erősítő céljai megvalósításában!


Thaler Tamás készítette

A Díj átadása alapvető következményekkel jár. Ettől kezdve már valóban nem lehet a rovásírás körüli vitákat egymással acsarkodó "iskoláknak" tulajdonítani, ahogyan egyesek megpróbálták a világgal elhitetni. Bebizonyosodott, hogy a hagyományőrző, hiteles emlékeken alapuló rovásírást hiába igyekeztek az utóbbi két évben pártpolitikai érdekeknek megfelelően kisajátítani, új, saját maguk által kitalált szabályokkal összezavarni, ha nem volt meg hozzá a tapasztalatuk, őszinteségük, és nem állt mögöttük az az óriási munka, amely a Kárpát-medencei Rovásírásversenyek szervezését kísérte, ráadásul még gyermekeket sem tanítottak.


Thaler Tamás készítette

A rovásírás apostola, Forrai Sándor hat másik, kiemelkedő történelmi és kulturális életművet alkotó, helytállásáról tanúságot tevő társával azonos szintre emelten részesült a Díjban március 23-án. Méltó része ez a Magyar Kultúra Napján, január 22-én, tanár úr születésének századik évében meghirdetett centenáriumi esztendőnek. Kérem barátait és tisztelőit, hogy idén mindenképp, de a jövőben is bármikor, az ő nyomdokain haladva, hagyatékának megőrzésével tegyenek tanúbizonyságot hagyománytiszteletükről!

Budapest, 2013. március 25.

Isten áldja a jó magyarokat és mindazokat, akik e népet szeretik:
Szakács Gábor
a Forrai Sándor Rovásíró Kör elnöke

Nyitólap
NÉVADÓNK
Forrai Sándor székely-magyar rovásírás kutatása Magyar Örökség Díjban részesült
Oldal tetejére